Jokainen, joka on yrittänyt laihduttaa, tietää kuinka kokonaisvaltainen osa elämää painonhallinnasta saattaa tulla. Ajatukset pyörivät ruoassa ja syömisessä tai liikunnassa.

Eikä ihme, sillä ulkonäköpaineet koskettavat meitä jokaista. Mainonta ja populaarikulttuuri luovat hyvin yksipuolisen kuvan siitä, mikä milloinkin on esteettisesti arvostettua. Viime vuosien kehopositiivisuusliike on aktiivisesti ajanut kokonaisvaltaisempaa kuvaa siitä, mikä on hyvä keho. Tai oikeastaan: mitä on hyvä elämä. Seuraavassa tavallista kalorinpyörittelyä laajempi katsaus siihen, kuinka painonhallinnan kanssa painiskeleva voi inspiroitua luomaan elämäänsä enemmän tasapainoa ja hyvinvointia.

Ensimmäinen askel on ymmärtää ne käyttäytymismallit, jotka eivät enää palvele sinua. Ainoastaan tiedostamalla tutut käyttäytymismallinsa voi muuttaa omaa käytöstään parempaan suuntaan ja tehdä parempia valintoja tulevaisuudessa. Tunnistatko seuraavasta itsesi tai läheisesi?

kuva2

Jojoiletko? Hengitä hetki!

Elämäntapalaihduttajat tietävät tämän turhankin hyvin: pelkällä itsehillinnällä kilot karisevat lyhyellä aikavälillä, mutta kun keskittyminen ja motivaatio herpaantuvat hetkeksi, niin kilot tuntuvat palaavan pelkästä ruoan näkemisestä.

Selvää on, että jojolaihdutus ei toimi. Jojoilun terveyshaitoista, kuten kohonneesta sydäntautiriskistä, on tieteellistä näyttöä. Ja kaiken lisäksi monille painon kanssa kipuileville tämä tieto lisää vain tuskaa ja syyllisyyden tunnetta. Jos tunnistat itsesi, niin anna itsellesi hetken hengähdystauko ja aikalisä. Mahdolliset ekstrakilot eivät määritä sinua siinä, millainen ihminen olet itsellesi tai muille. Olet sama ihminen kehomuodostasi riippumatta.

 

Yleinen harhaluulo

“Sitten kun olen X kiloa laihempi, niin olen onnellinen.” Moni painonpudottaja jää kiinni tähän yleiseen harhaluuloon kuvitellen, että viisi kiloa vähemmän vyötäröllä ratkaisee ongelmat kotona, parisuhteessa tai työpaikalla. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan mittakaavassa kaikkein tyytymättömimpiä omaan kehoonsa.

 

Suomessa plusmissi Marjaana Lehtinen on niin ikään puhunut onnellisuuden ja hyväksynnän tärkeydestä laihduttajalle – hän tietää mistä puhuu, sillä on painanut parhaimmillaan 170 kiloa. Lehtinen haluaa muistuttaa painonpudottajia siitä, että monillakaan kilot eivät ole tulleet hetkessä, vaan pikemminkin vuosien varrella, joten on epärealistista odottaa, että kilot sulaisivat pois lyhyessä ajassa.

 

Realismi muutokseen kuluvasta ajasta on hyvä ymmärtää, joten on parempi olla onnellinen itsensä kanssa jo heti alusta saakka. Kuinka sen sitten voi tavoittaa?

 

Tee hyvästä elämästä helpompaa

Ympäristöllä on valtava vaikutus siihen, millaiseksi ihmiseksi tulemme. Luo mukavia ja ilostuttavia rutiineja, jotka kestävät aikaa, muokkaamalla ympäristöstäsi paras mahdollinen: varusta jääkaappi ravitsevilla ja terveellisellä ruualla roskaruoan sijaan, hanki polkupyörä, pidä aktiivisen elämän vaatteita esillä ja ympäröi itsesi inspiroivilla esimerkeillä onnistujista.

 

Parasta on, jos löydät itsellesi vertaistukea. Lottovoitto on löytää ryhmä tai ystävä, jonka kanssa käydä esimerksi pitkällä kävelylenkillä joka viikko samaan aikaan. Raikkaassa ulkoilmassa jaetut onnistumiset ja epäonnistumiset tuntuvat kevyemmiltä kantaa – ja epäonnistumiset ja kommellukset voi jättää huoletta lenkkipolun varteen.

artphot3

 

Unohda ulkonäköpaineet!

artphot4

Viime vuosina on nähty kasvavissa määrin kehopositiivisuustrendiä niin julkimoiden kuin tavistenkin keskuudessa. Erityisesti julkisuuden valokeilassa työskentelevät joutuvat jatkuvan analyysin kohteeksi. Urheilijat, näyttelijät ja mallit toimivat kilpailuhenkisissä ympäristöissä, joissa pitää näyttää parhaat puolensa. Tällainen elämäntyyli ei automaattisesti tue kokonaisvaltaista hyvinvointia, joten erityisesti kovan kilpailun alalla toimivien on otettava itse ohjat käsiinsä ja luotava omat olosuhteensa.

Miljoonia albumeita myynyt laulaja Adele on äänekäs kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja, joka liputtaa onnellisuuden puolesta kilotuijottelun sijaan. Hän on uransa aikana saanut runsaasti palautetta ulkonäöstään. Surkuttelun sijasta Adele antaa piutpaut ulkonäköpaineille, ja keskittyy olennaiseen.

“Minua ei kiinnosta olla Playboyn tai Voguen kannessa. Haluan olla Rolling Stonen tai Q:n kannessa…mieluummin painan tuhat kiloa ja teen upean albumin… tavoitteeni ei ole koskaan ollut olla laiha.”

 

Kell onni on, se onnen jakakoon

Liv Boeree, ammattilaispokerinpelaaja, on puhunut useaan otteeseen hyvinvoinnin tärkeydestä. Hän tuo tasapainoiset elintavat mukaan pelipöytään, jossa vaaditaan satakymmenprosenttista keskittymiskykyä. Mikä tekee Boereesta erityisen inspiroivan, on se, että hän ajattelee hyvinvointia oman itsensä lisäksi globaalista näkökulmasta.

Naisella on hyväntekeväisyysjärjestö, joka motivoi pokerinpelaajia lahjoittamaan osan voitoistaan auttamaan ratkaisemaan köyhyyden haasteita, kehittämään eläinten hyvinvointia ja jopa tulevien sukupolvien hyvinvointia vastuullisen tekoälytutukimuksen kautta. Kuten REG-järjestöstä (Raisin for Effective Giving) sivuilla sanotaan: “Koska jokainen meistä on parhaimmillaan maailmassa, jossa pahimmat ongelmat ratkaistaan niin pian kuin mahdollista”.

 

Huffingtonin oppi

Myös mediamoguli Huffington Postin Arianna Huffington puhuu intohimoisesti tasapainon – erityisesti unen – tärkeydestä. Mediabisnestä luotsaava Huffington on kokenut oman kantanpään (itseasiassa oman kallonsa! – lisää artikkelissa) kautta, miltä univaje tuntuu. Unella on lukuisia tärkeitä ominaisuuksia hyvinvoinnille: se parantaa muistia ja vähentää stressihormoni kortisolin eritystä, joka on yhdistetty painonnousuun. Huffingtonin mielestä aikuisten kannattaisi noudattaa nukkumaanmenoaikoja lasten tavoin.

 

Tiivistys:

  1. Onnellisuus ennen painonpudostusta
  2. Ymmärrä omat käyttäymismallisi – se on ensiaskel muutokseen
  3. Positiiviset rutiinit ovat tie onnistumiseen
  4. Nuku tarpeeksi – se on talletus terveyspankkiin!
  5. Hyvät teot lisäävät hyvinvointia, laita hyvä kiertämään!

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.