Yksi viime kevään erikoisimmista vedonlyöntiuutisista oli “Ultimate Sweat”. Pokeritähtiveljekset Jaime ja Matt Staples saivat amerikkalaiselta bisnesmieheltä Bill Perkinsiltä 150 000 dollarin painonpudotushaasteen. Vedon tavoitteena oli, että veljekset kuntoilisivat vuoden yhdessä kohdatakseen lopulta samassa painolukemassa. Jos puntari näyttäisi molemmille samaa lukemaa, veljekset voittaisivat 150 000 dollaria. 138-kiloiselle Jaimelle haaste tarkoitti kymmenien kilojen painonpudotusta ja 61 kiloisella Mattilla taas oli edessään raskas painonnostatusurakka.

 

Harvalle meistä tarjotaan motivaatioksi 150 000 dollarin laihdutusbonusta. Aina kevään saapuessa lehtihyllyjen otsikot kuitenkin vilisevät laihdutusvinkkejä, kuntosalit täyttyvät ja kahvihuoneissa keskustellaan kiivaasti trendidieeteistä. Bikinikuntoa metsästetään aina uusin strategioin. Mutta mikä todella on se tehokkain tie muodonmuutokseen?

 

 Syö tarpeeseen, älä tunteeseen

Psykologian tohtori Essi Sairanen tutki ylipainoisten aikuisten syömistottumuksia Jyväskylän yliopistossa. Sairasen mukaan pysyvä muutos alkaa tunteiden hallinnasta.

 

“Syömisen pitäisi olla tarpeen, ei tunteiden säätelemää”, Sairanen linjaa. Painon hallitsemiseksi on Sairasen mukaan tärkeätä tiedostaa mihin tilanteisiin ja tunteisiin oma syöminen linkittyy. Äkillisen ruokahalun voivat nostattaa vaikkapa herkulliset mainoskuvat tai tukahdetut surun tuntemukset. Nälän iskiessä, Sairanen kehottaa laskemaan ensin kymmeneen ja arvioimaan onko impulssin takana tunne vai todellinen tarve. Samaa keinoa voi hyödyntää muidenkin mielihalujen taltuttamisessa.

 

painonpudotus

Tunteet kurissa, tavoitteet mielessä

Usein aloitamme tammikuussa dieetin päättäväisinä, mutta hukkaamme tavoitteemme kuukausien varrella. Arkihaasteet ottavat vallan ja elämänmuutos unohtuu. Päätöksenteon ja tunneprosessien yhteyksiä vastikään tutkinut suomalainen kognitiotieteilijä Jussi Palomäki huomioi, että vahvojen emootioiden ottaessa vallan korkeampi ajattelukyky lamaantuu. Palomäki totesi pokerinpelaajia tutkiessaan, että emotionaalisesti herkistyneiden pelaajien arvostelukyky hämärtyi ja he alkoivat toistaa virheitään. Mitä kypsemmin tutkimuksen pelaajat kykenivät suhtautumaan vastoinkäymisiin, sitä todennäköisemmin he kykenivät pysymään tavoitteissaan.

 

“Mielenhallinnan taitoja voisi opettaa vaikka jo koulussa. Taidoista olisi apua koko elämänhallintaan”, Essi Sairanen toteaa. Kuinka sitten pitää tavoitteet mielessä ja tunteet kurissa? Sairanen ehdottaa ratkaisuksi itseymmärryksen ja joustavuuden taitoja.

treenikamat

Punnitse arvosi

Essi Sairasen mukaan pysyvä elämäntapamuutos lähtee aina arvojen huolellisesta punnitsemisesta. Hänen mielestään on myös tärkeää että laihduttaja hyväksyy mielihalunsa, eikä yritä pakottaa itseään. Sairasen mukaan liiallinen itsekuri kostautuu usein nopeasti.

 

Perinteiset painonpudotusohjelmat perustuvat kuitenkin usein juuri kontrollointiin, joka toimii hetkellisesti muttei välttämättä tuo pysyviä tuloksia. Niinpä Sairanen halusikin selvittää, kuinka joustavampi lähestymistapa voisi vaikuttaa ylipainoisten aikuisten painonhallintaan. Yksi hänen tutkimuksen päämääristä oli vertailla kontrolloidun ja joustavamman syömisen yhteyksiä painonpudotuksen pitkäjänteiseen onnistumiseen sekä laihduttajien yleiseen hyvinvointiin. Tutkimuksen tulokset osoittivat joustavuuden ja hyväksyvien asenteiden vaikuttavan syömiseen ja painonhallintaan suotuisasti.

 

kahvakuula

 

Essi Sairanen antaa painonpudotukseen kuusi vinkkiä.

 

  1. Motivoidu

Mieti miksi haluat muutosta. Miten painon pudottaminen auttaa sinua?

 

  1. Älä pakota itseäsi

Ole armollinen. Liiallinen itsekuri yleensä vain vahvistaa mielihaluja.

 

  1. Tiedosta tapasi

Tunnista ruokailutottumuksesi ja opettele erottamaan ohimenevät mielihalut aidosta näläntunteesta.

 

  1. Hyväksy mielihalusi

Anna mielihalujen tulla ja mennä. Muista asettamasi arvot äläkä reagoi jokaiseen tunteeseen. Vaikean paikan tullen neuvottele itsesi kanssa ja punnitse haluatko todella herkullisen hetken vai kestävämpää hyvinvointia.

 

  1. Pureskele rauhassa

Ahmiminen johtaa ylipainoon. Pysähdy siis nauttimaan – anna itsellesi hetki aikaa aistia ja sulatella. Kehosi kertoo kun olet kylläinen.

 

  1. Älä unohda elää

Omaan terveyteen kannattaa aina panostaa, mutta bikinikunto on vain bonusta. Muista aina, että loppujen lopuksi voit tehdä tärkeitä asioita painostasi riippumatta.

 

kuntosali

Pokeritähdet puntarilla

Kuinka sitten kävi pokeriveljesten? Onnistuivatko he soveltamaan pokeriammattilaisuuden vaatimia tunteidenhallintataitoja painonhallintaan? Totuuden hetki koitti kun Jaime ja Matt Staples nousivat puntarille kameroiden ympäröimänä kasinokaupunki Renossa maaliskuussa 2018. Vuoden intensiivinen kuntoiluhaaste oli ohitse ja oli aika arvioida saavutetut lopputulokset. Tuomaristossa istuivat pokeritähdet Lex Veldhuis, Kevin Martin, Ben ”Spraggy” Spragg, Jeff Gross ja Fintan Hand.. Veljekset nousivat puntarille yksi kerrallaan hiljaisuuden vallitessa. Ensimmäisen veljeksen Mattin painoksi vahvistui 84,4 kiloa. Toisen veljeksen noustessa puntarille jännitys oli käsinkosketeltava. Kun tuomari julisti Jaimen painon, identtiset 84,4 kiloa, yleisö räjähti suosionosoituksiin. Veljekset olivat ylittäneet mahdottomalta tuntuneen haasteen.

 

Mitä me bikinikuntoa tavoittelevat sitten voimme oppia Mattin ja Jaimen menestystarinasta? Veljekset lähtivät haasteeseen yhdessä. Vaikka heidän tavoitteensa olivat täysin päinvastaiset, he pystyivät silti tukemaan toisiaan päämäärätietoisesti. Puhuessaan haasteesta, Jaime ja Matt toivat esille, että heidän kuntoilusuunnitelmansa olivat aivan erilaiset. Toinen veljeksistä vietti viisi päivää viikossa salilla kasvattamassa lihasmassaa ja toinen keskittyi ripeisiin päivittäisiin kävelylenkkeihin ja kuntoili salilla kahdesti viikossa. Heillä oli myös tukenaan personal trainer, joka auttoi heitä ymmärtämään ravinnon, liikunnan ja hyvinvoinnin yhteyksiä. Uusia päämääriä nimetessä onkin tärkeää tiedostaa mitkä meidän henkilökohtaiset lähtökohtamme ovat, jotta voimme lähteä tavoittelemaan suurta muutosta realistisesti suunnitellen. Personal trainerin ammattitaidon hyödyntäminen voi olla avuksi.

 

Toisen veljeksen mukaan kuntoiluprosessin aikana 150 000 dollarin voittotavoite muuttui nopeasti toisarvoiseksi, kun paino alkoi pudota ja oma olo keventyä. Sosiaalisessa mediassa seurattiin veljesten kuntokuuria aktiivisesti ja he myös inspiroivat yleisöään terveellisempiä elämäntapoja kohti jakamalla tietoutta ravinnosta ja liikunnasta. Veljesten mukaan epäilijöiden negatiiviset kommentit vain vahvistivat heidän päättäväisyyttään. Tässä kohdassa meillä kaikilla on varmasti opittavaa heiltä.

 

Muutos käynnistyi kun veljekset saivat heidän arvojaan puhuttelevan, motivoivan haasteen. Pokeritähteä motivoi muutokseen ehkä mahdottomalta tehtävältä tuntuvan haasteen voittaminen ja suurella summalla palkituksi tuleminen, mutta se mikä motivoi sinua muutokseen, voi olla jotain aivan muuta. Tärkeintä on tunnistaa omat motivaatiotekijät ja hyödyntää niitä rohkeasti. Ohita siis tänä keväänä vanhat dieettioppaat ja aloita bikinikunnon tavoittelu ajattelemalla. Kun motivaatiotekijät ovat tiedossa ja tunteet hallinnassa, voit keskittyä rakentamaan hyvinvointia aivan uusilla tavoilla. “Tavoite ei ole painonpudotus itsessään vaan se, että voi tehdä itselleen merkityksellisiä asioita”, Essi Sairanen muistuttaa.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.