Painonpudotus karppaamalla tuli muotiin 2000-luvun alussa, mutta onko karppaus sinua varten? kannattaako painonpudotusta yrittää karppauksen avulla?
Karppauksessa vähennetään runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältävän ruuan kulutusta (esim. sokeri, karkit, limonaadit, pullat, keksit, leivät, pastat, viljatuotteet yleisesti, riisit ja perunat yms.) ja panostetaan vähänjalostettuihin ja proteeini- sekä rasvapitoisiin ruoka-aineisiin , kuten esim. lihat, kala, pähkinät, siemenet, kananmunat ja maitotuotteet, sekä ruokiin joissa hiilihydraattien määrä on suhteellisen pieni (juurekset ja vihannekset). Myös marjat ja hedelmät kuuluvat karppaukseen vaikkakin niiden käyttöä saatetaan rajoittaa ketogeenisissa dieettiversioissa.

Jos parhaillaan mietit jonkun vähähiilihydraattisen dieetin aloittamista, muista että jokainen näistä dieeteistä säätelee jokapäiväistä hiilihydraattimäärän saantia, joissakin hiilihydraatteja syödään todella vähän, joissakin enemmän. Valitettavasti karppausruokavaliot eivät välttämättä ole sinun juttusi jos pidät leivästä, perunasta sekä pastasta. Jos taas pystyt elämään ilman näitä ruoka-aineita, vähähiilihydraattinen  ruokavalio voi olla juuri sinua varten! Näissä dieeteissä turvaudutaan enemmän hyviin (kala, rypsi, olivii, omega3) rasvoihin sekä proteiiniin (lihaan, varsinkin vaaleaan lihaan kuten kana, kalkkuna sekä kalaan, maitorahkaan, raejuustoon ja pähkinöihin).

Nämä ns. matala-hiilihydraatti dieetit rajoittavat päivittäistä hiilihydraattien määrää mitä ruuan muodossa saat, kuitenkaan rajoittamatta varsinaisesti syömistä siten, että sinulla olisi jatkuvasti nälkä.

Karppaukseen “perustuvia” ruokavalioita on olemassa nykyään jo hyvin monia. Esimerkiksi South Beach dieetti on vähemmän tarkka päivittäisistä hiilihydraattimääristä kuin vaikkapa Atkinsin dieetti. Zone dieetti ja Suzanne Sommers dieetti taas yhdistelevät enemmän tiettyjen ruoka-aineiden yhdistelyyn, jotta kehon oma rasvanpoltto toimisi mahdollisimman tehokkaasti. On myös olemassa muita hieman vähemmän tunnettuja dieettejä, jotka voivat toimia ihan yhtä hyvin kuin nämäkin.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion ja elämäntyylin aloittaminen vaatii paljon itsekuria sekä tahtoa, mutta se voi olla todella tehokas keino ottaa vihdoin se askel kohti terveempää elämäntapaa sekä päästä eroon niistä liikakiloista. Täytyy kuitenkin aina muistaa että laihdutus niin kuin muutkin tärkeät asiat elämässä vaativat sitoutumista.

Vaikka keho reagoikin nopeasti karppaukseen, ei karppaamallakaan mikään tapahdu yhdessä yössä vaan hyvien ja ennen kaikkea pysyvien tuloksien saamiseksi vaaditaan pitkäjänteistä työtä. Kun haluat laihtua tehokkaasti karppauksen avulla, on tärkeää että saat syödä ruokia jotka maistuvat sinulle.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.