Olet varmasti yrittänyt erilaisin keinoin laihduttaa aikaisemminkin. Todennäköisesti olet ajatellut vain, mitä et saa syödä, etkä niinkään sitä, mitä ruokailutottumuksia sinun olisi tullut muuttaa.

Jos tällä kertaa olet kerta kaikkiaan päättänyt laihduttaa siten, ettet enää koskaan liho, tulet onnistumaan siinä seuraamalla antamiamme ohjeita.

Yleensä laihdutuskuurit perustuvat siihen, että paastotaan jonkin aikaa ja palataan sitten takaisin entisiin ruokailutottumuksiin. Tämä artikkeli ei anna mitään ohjeita tällaisen perinteisen laihdutuskuurin noudattamiseen, vaan se esittelee ohjelman, joka perustuu pysyvään ruokatottumusten muutokseen. Tämä takaa ihanne-painon loppuelämäksesi. Oletko valmis tekemään sellaisen muutoksen?

Jollet ole valmis, on aivan turhaa, että ylipäänsä alat noudattaa tämän artikkelin ohjeita. Sillä todennäköisesti palaat hyvin nopeasti entiseen painoosi lopetettuani laihdutuskuurin.

Olet ilmeisesti tottunut ajattelemaan painonpudotusta sarjana kieltäymyksiä. Niin ei tarvitse olla.

Älä kieltäydy ruoasta, vaan muuta ajatustapaasi

Painonpudotus ei perustu ruoasta kieltäytymiseen vaan uudenlaisiin ruokailutottumuksiin. Opi siis nauttimaan ruoasta oikealla tavalla. Annamme sinulle vihjeitä siitä, miten tälläinen muutos on mahdollinen ja autamme etsimään juuri sinulle sopivan laihdutusohjelman.

Tunnistatko seuraavasta listasta sinulle ominaisia huonoja tapoja?

 • Vain kuppi kahvia aamupalaksi
 • Muutama pulla päiväkahvilla
 • Herkkuruokaa perjantai-iltaisin
 • Pari suklaapatukkaa matkalla töistä kotiin
 • Muutama voileipä päivällisen valmistumista odotellessa
 • Pieni grilliruoka-annos matkalla bussipysäkille
 • Pikkupala kakkua televisiota katsoessa
 • Pari lautasellista ruokaa jokaisella aterialla
 • Muutama voileipä ennen nukkumaanmenoa
 • Iltanapostelu

Mieti mitäk ylläolevista ovat juuri sinulle ominaisia pikkupaheita, tee näistä lista. Saatat yllättyä, että ylipainosi syy voikin löytyä tältä listalta.

Puolusteletko huonoja valintojasi?

Vaikka huonojen ruokailutottumusten seuraukset näkyvät selvästi, on tapoja erittäin vaikea muuttaa. Ylipainoinen henkilö löytää lukemattomia selityksäi sille, miksei hän voi juuri nyt voi aloittaa laihdutuskuuria. Kuulostaako jokin seuraavista tutulta?

 • Ei pieni herkuttelu silloin tällöin maata kaada
 • Ei ole mitään järkeä laihduttaa ennen lomaa
 • Nyt juuri energiani ei riitä laihduttamiseen
 • Aloitan laihdutuksen heti joulun jälkeen
 • Aloitan ensi maanantaina

Mieti mitä näistä tai mitä muita selityksiä sinä käytät, kun haluat siirtää painonpudotusta. On tärkeää että tiedostat omat tekosyysi, jotta tunnistat ne kun ne seuraavan kerran hiipivät mieleesi. Vain näin voit puolustautua itseäsi vastaan. Kun olet tunnistanut tekosyysi, ne eivät enää anna sinulle oikeutta siirtää laihdutusprojektia.

Tämän ohjeen tarkoituksena on lisätä itsekuria sitem, että hyvin yksinkertaisin keinoin voisit vastustaa kiusauksia.

Vain tiedostamalla ja kontrolloimalla ruokailutottumuksiasi voit hitaasti ja varmasti pudottaa painoasi. Molemmat ovat opittavissa olevia asioita.

Toimi näin

Ajattele, että mitä tahansa teetkin, siitä seuraa joko positiivinen tai negatiivinen olo, tai kenties sekoitus näitä molempia. Jos kaikista hyvistä päätöksistäsi huolimatta päätät syödä kermaleivoksen, saat heti sen makunautinnon, jota olit toivonutkin. Vasta pitkän ajan kuluttua seuraa pettymys siitä, ettet ole kyennyt pudottamaan painoasi, vaan kenties olet jopa lihonut. Kun suloinen makunautinto on kovin lähellä ja tietoisuus mandollisesta lihomisesta kaukana tulevaisuudessa, on vaikea vastustaa kiusausta. Siksi sinun tulee rakentaa puolustus omaa lyhytnäköistä ajatteluasi vastaan ajattelemalla asioita hieman pidemmälle, toisin sanoen opettele kaukonäköiseksi!

Jos olisit luopunut leivoksesta olisit voinut ylpeästi ajatella että, selvisinpäs siitä. Tällöin olisit saanut heti positiivisen palkkion ja siitä johtuen myös myöhemmin palkkion painonpudotuksen muodossa. Nämä molemmat palkkiot yhdessä auttavat sinua joka kerran, kun joudut samanlaisiin kiusauksiin. Sen sijaan kun päätit syödä leivoksen, valtasi sinut epäonnistumisen tunne ”en pystynyt luopumaan”, tämä puolestaan tekee sinut vähemmän itsevarmaksi, kun seuraavan kerran joudut samanlaisen valinnan eteen.

Jos määrätietoisesti muistat todella iloita jokaisesta edistysaskeleesta ja todella nauttia siitä, että olet onnistuneesti kulkenut kohti päämäärää, tulee laihduttaminen yhä helpommaksi. Jos kuitenkin muutaman kerran lankeat kiusaukseen syödä leivoksia, voit vahvistaa itsetuntoasi ajattelemalla kaikkia niitä kertoja, jolloin olet onnistunut.

Tarkkaile itseäsi

Jos aloitat nyt, olet jo matkalla kohti ihannepainoasi! Jos sinulla on puolustus valmiina, miksei juuri tämä ajankohta ole sopiva, et todennäköisesti ole päättänyt pudottaa painoasi. Laihduttamisen siirtäminen tulevaisuuden asiaksi on yksinkertaisesti tapa ratkaista ristiriita hoikan minän ja painonpudotukseen liittyvän vaivannäön välillä.

Joka kerran kun huomaat siirtäväsi laihdutuskuuriasi, tulisi sinun analysoida omat ajatuksesi: ”Siirränkö taas tietoisesti asioita?” ”Onko minulla todellinen syy?”. Pikkuhiljaa opit erottamaan todelliset ja keksityt tekosyyt toisistaan. Sana nyt on hyvä ase sanoja kohta, sitten, sen jälkeen vastaan.

Muista että toimintaasi ohjaavat vain sinun omat ajatuksesi. Ajattele, että se mitä teet nyt saa sinut joko hoikistumaan tai jatkamaan lihomista.

Itsekurin tehostamiseksi olemme laatineet sinulle pienen ohjeen jonka avulla pääset eteenpäin tavoitteessasi:

Käännä negatiiviset ajatukset positiivisiksi. Näin onnistumisen edellytykset tulevat olennaisesti suuremmiksi. On myö tärkeätä opetella ajattelemaan uusista ruoista, että ne ovat hyviä. Tämä ei ole vaikeata kunhan käytät hieman mielikuvitusta ruokia suunnitellessasi.

Palkitse itseäsi

Palkinto kaikissa elämäntilanteissa on tärkeä. Jaa laihdutusohjelma pieniin osatavoitteisiin ja palkitse itsesi jollain muulla kuin ruualla, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Aluksi voit suoda itsellesi kerran viikossa oikeuden syödä rajoitetusti sitä, mistä eniten pidät, olkoonkin ettei se ole laihduttavaa. Näin sinun ei tarvitse heti luopua kokonaan niistä palkkioista, joita ennen niin runsain mitoin itsellesi soit. Kun suunnittelet nämä palkkiosyömiset etukäteen, sinun ei tarvitse tuntea epäonnistuneesi tavoitteessasi. Pikkuhiljaa kun olet oppinut palkitsemaan itsesi muulla kuin ruoalla, esimerkiksi uudella vaattella, kosmetiikalla tai kun peräti pelkkä painonputoaminen riittää palkinnoksi, eivät nämä ruokapalkkiot ole sinulle yksinkertaisesti enää tärkeitä.

Muista nämä

 • Painonpudotus vaatii suunnittelua
 • Aluksi päivästä kuluu pari tuntia pitkäaikaisen painonpudotuksen läpiviemiseen

Suunnittele ruokaostoksesi viikkoa aikaisemmin ja tee niistä ostoslista. Näin säästät rahaa ja vältyt kiusauksilta kauppareissuilla. Jos sinun on vaikea vastustaa kiusauksia ruokakaupassa, pyydä jotakin ystävääsi tekemään ostokset puolestasi, tai lyöttäydy sellaisen henkilön seuraan, joka tukee sinua laihdutuspäätöksessäsi.

Mikäli et voi vastustaa jääkaapilla käyntiä, kun sinulla on ruokaa kotona, pyydä ystävääsi käymään puolestasi kaupassa päivittäin mikäli se vain on mahdollista.

Ajankäyttö

Ruokailutottumusten muuttaminen terveellisiksi vie aikaa. Kun ennen valmistit ruoan ”tuosta vaan” ajattelematta asiaa sen enempää, vie se nyt runsain mitoin aikaa, etenkin alussa kun olet täysin tottumaton.

Tässä uudenlaisessa elämäntavassa kuluu eniten aikaa aterioiden suunnitteluun, uuteen ruoanvalmistustekniikkaan, rentoutumiseen ja päivittäiseen liikuntaan.

 • Totuttele uusiin liikuntamuotoihin niin pian ja usein kuin mahdollista, että niistä tulisi tapa
 • Pyydä omaisilta ja ystäviltä tukea painonpudotuksessa
 • Kerro läheisille ihmisille, että määrätty aika päivässä kuuluu sinulle
 • Pidä säännöllisiä lepotaukoja kotona ja työssä

Kerro omaisille tai ystäville mitä painonpudotusohjelmasi sisältää, jotta he voisivat parhaimmalla tavalla tukea sinua. Kerro myös, että joka päivä tarvitset itseäsi varten ihan oman ajan. Tänä aikana sinun tulee saada olla niin kuin itse haluat.

Mieti tarkkaan, mitä voisit tehdä niinä hetkinä päivässä, jolloin ennen söit välipaloja. Keksi niiden tilalle muuta puuhaa.

Lähde kävelylle, kuuntele mielimusiikkiasi, lue jännittävä kirja, juo hyvää, lämmintä teetä, harjaa hampaita viisi minuuttia, hanki itsellesi uusi harrastus jne.

Pidä säännöllisiä lepotaukoja päivittäin, ettet kiireisen elämäntavan takia rupea säälimään itseäsi. Kun itsesääli valtaa sinut, seuraa välittömästi ajatus ”olen tosiaan ansainnut jotain erityisen hyvää”.

Tavatessamme ystäviämme seurustelemme usein ruoan parissa. Koeta myös silloin pysytellä terveellisessä ruokavaliossa. On niin helppo palata entisiin tapoihin juuri siinä vaiheessa, kun päättää tehdä jotakin erityisen hyvää ystäville.

Näläntunne

Tulet tuntemaan itsesi hieman nälkäiseksi, kun olet vähentänyt päivittäisiä ruoka-annoksiasi. Nälkä ei ole vaarallista. Olosi paranee pikkuhiljaa. Ajattele positiivisia asioita, kuten esimerkiksi: ”Kello kaksitoista syön lounasta, selviän hienosti siihen asti” tai ”En ole oikein kylläinen, mutta se tuntuu oikeastaan ihanalta”.

Sinua ehkä viluttaa toisena ja kolmantena viikkona. Se ei myöskään ole vaarallista. Pue ylimääräinen villapusero päällesi. Päänsärkykään ei ole täysin mahdoton ensimmäisinä viikkoina. Sekin häviää kuitenkin ajan myötä.

Tarkista painosi samana päivänä ja samaan aikaan joka viikko!

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.