Paasto

Paasto tarkoittaa elämistä pelkällä nesteellä. Neste voi olla vettä, hedelmämehuja, vihannestuoremehuja, lihalientä, tai yrttiteetä. Sallittu energiamäärä on korkeintaan 1670kJ (400kcal).

Paaston pitäisi olla nopea tie painonpudotukseen, mutta on muistettava ettei se sovi kaikille. On oltava terve ja hyvin motivoitunut sekä valmistauduttava olemaan ilman ruokaa vähintään viikon verran. Aloittelijan olisi kenties hyvä paastota esimerkiksi kylpylässä. Paastoa voi helpottaa erilaisin järjestelyin. Yksi tapa on lähteä kokeneen paastoajan kanssa vaikka paastopyöräilylle. Tällöin tulee myös turvatuksi painonpudottajan kannalta tärkeä päivittäinen liikunta.

Sinulle, joka haluat kokeilla paastoa kotona, annamme tässä lyhyen selostuksen paasto-ohjelmasta. Olisi parasta ajoittaa paasto kevääksi tai kesäksi, sillä energian vähäisyys saa paastoajan tuntemaan itsensä viluiseksi. Aloita syömällä pelkkiä hedelmiä ja vihanneksia muutama päivä. Kun aloitat paaston, on tärkeää, että saat riittävästi nestettä, mieluiten noin 3 litraa päivässä. Jotta nestetarve tyydyttyisi, sinun tulisi syödä ja juoda riittävän usein, mieluummin joka toinen tunti. Hyvä neuvo on ostaa kotiin viikon paastojuomat kerralla.

Esimerkki paastoajan päivän nesteistä:

  • 06.30 – 3,5dl Perunavettä
  • 07.30 – 2,5dl Appelsiinimehua
  • 09.00 – 2,5dl Teetä tai kahvia
  • 10.30 – 2,5dl Yrttiteetä
  • 12.30 – 3,5dl Porkkanamehua
  • 14.00 – 2,5dl Teetä tai kahvia
  • 16.00 – 3,0dl Viinimarjamehua
  • 17.30 – 3,5dl Vihanneslientä
  • 19.00 – 2,5dl Hedelmämehua
  • 21.00 – 3,0dl Yrttiteetä

Perunavesi valmistetaan edellisenä iltana: Viipaloi kuorittu peruna. Laita viipaleet veteen ja jääkaappiin yöksi. Siivilöi vesi aamulla ja juo se sellaisenaan tai purista joukkoon pieni määrä sitruunamehua.

Paastojuomien tulee olla huoneenlämpöisiä tai haaleita ja ne laimennetaan lisäämällä niihin puolet vettä. Lihaliemi lämmitetään ja syödään lusikalla.

Ensimmäiset 2-3 päivää ovat hankalimmat. Päätä voi särkeä, voi olla näläntunnetta tai pahoinvointia, mutta nämä tuntemukset menevät ohi lähes jokaiselta. Erityisesti henkilöillä, joilla on alhainen verenpaine, ilmenee näitä epämiellyttäviä tuntemuksia. Oloa voi helpottaa lisäämällä muutaman tipan hunajaa teeveteen.

Paaston lopettaminen oikealla tavalla on yhtä tärkeää kuin sen oikea aloittaminenkin. Paaston jälkeen ei nimittäin voi ruveta syömään normaalisti kerralla. Ensimmäisenä paastonjälkeisenä päivänä voi syödä puolikkaan muhennettua banaania, hieman mustikoita, luumuja tai päärynöitä aamiaiseksi. Lounaaksi hieman raaka-raastetta (noin 1 1/2 dl) tai maitohapatettuja vihanneksia. Päivälliseksi sopii esimerkiksi kevyt vihanneskeitto (n 1 1/2 dl). Ensimmäisenä päivänä tulisi juoda ainakin 2 1/2 litraa nestettä. Toisena päivänä voi syödä samaa ruokaa kuin ensimmäisenä päivänä kuitenkin niin, että lisää ruokamäärän 3 desilitraan, nestettä tulisi nauttia noin 2 litraa. Lounaaksi voi lisäksi syödä keitetyn, muhennetun perunan. Kolmantena päivänä voi syödä kuten ennen paastoa, mutta on viisasta syödä varoen, niin saa kaiken mahdollisen hyödyn paastosta. Jatka juomalla 1 – 1 1/2 litraa nestettä päivässä ensimmäisen viikon aikana, sekä vältä lihaa, kalaa, munia, kaalia, sipulia, palkokasveja ja pehmeää leipää. Näin vointisi pysyy erinomaisena.

Hapanmaitotuotteita voi liittää ruokavalioon toisen päivän jälkeen.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.