Sekä ylipaino että tupakanpoltto voidaan liittää monien sairauksien syihin. Painolla ja tupakanpoltolla on sisäinen yhteys. Koska tupakoitsijoilla on häiriintynyt aineenvaihdunta ja heikentynyt ravinnon hyväksikäyttö he pysyvät useimmiten hoikempina kuin mikäli he eivät polttaisi. Tästä syystä on hyvin tavallista, että ihminen lopettaessaan tupakanpolton lihoo voimakkaaasti ensimmäisten kolmen viikon aikana. Miehet lihovat naisia enemmän.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa, joka on julkaistu The New England Journal Medicinessä ilmenee, että lipas-entsyymin toiminnan aktiivisuus muuttuu niiden ihmisten rasvakudoksessa, jotka ovat lopettaneet tupakanpolton. Tätä pidetään syynä siihen, että tupakanpolton lopettaneet yleensä lihovat. Mikä sitten saa aikaan entsyymin aktiivisuuden muutoksen? Tähän kysymykseen ei vielä ole vastausta eikä lihomiseen siis myöskään ole keksitty parannuskeinoa.

Tavallisena syynä tupakanpolton lopettamisesta johtuvaan lihomiseen voidaan myös pitää ns. lohdutussyömistä, eli korvataan tupakka herkkupalalla. Tupakanpolton lopettaminen ja laihduttamisen aloittaminen ovat molemmat vaikeita asioita, eivät kuitenkaan ylivoimaisia. Kun on päässyt alkuun ja huomaa tuloksia, kuten hoikkenee ja on terveempi, voi olla vain onnellinen ja ylpeä että on selvinnyt alkuun. Ryhmä, jossa kaikki laihduttavat voi olla suureksi avuksi painonpudottajalle. Kun kaikilla on sama päämäärä voi jokainen kannustaa ja tukea toistaan.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.