”Terve sielu terveessä ruumiissa” sanoo vanha tuttu sananparsi. Nykyisin puhutaan mielellään elämänlaadusta. Se ei olekaan mikään yksiselitteinen käsite, vaan jokaisen on löydettävä juuri sellainen elämäntapa, jossa tuntee voivansa hyvin.

Ylipainosta ei pääse pelkällä ruokavaliolla, vaan siihen on käytävä käsiksi monin tavoin. Esimerkiksi liikunta ja voimistelu kuuluvat oleellisesti laihduttamiseen. Ne lisäävät painonpudottajan yleistä hyvänolon tunnetta ja kohottavat ja ylläpitävät peruskuntoa. On myös liikuttava, jotta päästäisiin eroonylimääräisestä energiasta, joka muuten muuttuisi rasvaksi ja siten ylipainoksi.

Kuitenkaan väite, että liikunta kuluttaisi suuria määriä energiaa ei oikein pidä yhtä todellisuuden kanssa. Tutkimuksissa, jotka on tehty erittäin raskasta työtä tekevien kaivosmiesten keskuudessa on todettu, että yli puolet siitä energiasta, joka kului työssä, olisi kulunut vaikka he olisivat viettäneet päivän lepäillen.

Esimerkiksi kahden tunnin kävely kuluttaa noin 2500kJ (600kcal), kun taas hän, joka ei ole kävellyt, vaan istunut paikallaan, on kuitenkin kuluttanut noin 100kJ (240kcal). Nettokulutus tai kävelijän ”energiankulutusvoitto” on vain noin 1500kJ (360kcal).

Tämän ei tietenkään pidä estää meistä harrastamasta liikuntaa. Mutta taulukot, joissa on ilmoitettu eri liikuntamuotojen kulutama energiamäärä eivät ota huomioon elimistön omaa kulutusta ja näin kuvittelemme kuluttavamme enemmän energiaa kuin todellisuudessa kulutamme. Perusenergiankulutukseksi kutsutaan sitä energiankulutusta jota tapahtuu elimistön ollessa täydessä levossa. Nuori, täysikasvuinen aikuinen kuluttaa energiaa tunnissa noin 4,2kJ (1kcal) painokiloa kohti. Vanhetessaan ihmisen energiankulutus vähenee laskettuna ruumiinpainokiloa kohti.

Aloita liikunta pienillä yksinkertaisilla liikkeillä

Laihduttajan tulee liikkua ja voimistella mielellään, muuten hyvin alkanut liikunta loppuu lyhyeen. Nauraminen on omainen tapa vahvistaa rinta- ja pallealihaksia, lisäksi se kuulemma vaikuttaa positiivisesti ruoansulatukseen, joten ruvetkaamme nauramaan enemmän ja useammin!

Yhtä itsestäänselvänä kuin pidämme jokailtaista hampaidenharjausta, yhtä itsestään selvästi meidän tulisi varata hetki aikaa päivittäiseen liikuntaan. Helpoin tapa on seurata internetistä löytyviä voimisteluohjelmia. Ohjattu liikunta on aina tehokkaampaa kuin yksinvoimistelu ja alkuun pääseminen helpottuu huomattavasti, kun youtuben videolla kutsuu iloinen ja pirteä ääni mukaan jumppaamaan.

Jos olet vähän laiska voit harjoittaa lihaksiasi vaikkapa sängyssä maaten. Muutama, yksinkertainen venytysliike saa aikaan ihmeitä. Hengitä pari kertaa syvään ja täytä keuhkot ilmalla. Venyttele kuin kissa ja tunne kuinka ihanalta tuntuu kun kaikki nivelet pehmenevät. Koukista ja notkista selkää pari kertaa. Liikuttele jalkoja ylös ja alas ja harota varpaitasi.

Jännitä reisilihaksia ja jännitä ja laukaise pakaralihaksia. Tee näin vähintään viisi kertaa ja lisää kertoja kunnes teet liikkeitä 10 kertaa päivässä. Lopeta aamun ”vuodevoimistelu” pyöräilemällä jaloilla niin kauan kuin jaksat.

Sitten ovat vuorossa aamutoimet ja virkistävä suihku. Hemmottele itseäsi hyväntuoksuisella shampoolla ja kosteuspitoisella vartalovoiteella.

Silloin tällöin voit kuivaharjata vartaloasi. Kiinnitä erityistä huomiota reisiin ja käsivarsiin, anna niille muutama ylimääräinen harjanveto. Kuivaharjaus kiinteyttää laihduttamisen veltostuttamaa ihoa.

Seuraava askel kohti terveellisempää elämää voi olla esimerkiksi johonkin liikunta- tai jumpparyhmään liittyminen tai vaikkapa säännöllisen hölkkäämisen aloittaminen. Kesällä on ihana uida, pyöräillä tai tehdä pitkiä metsäkävelyretkiä. Talvella vuorostaan voi hiihtää tai luistella. Vuodenajoista riippumatta voi pelata erilaisia pallopelejä, hypätä narua, hyppiä matolla ja tanssia. On monenlaisia tapoja kohottaa kuntoa. On vain yritettävä löytää itselleen sopiva liikuntamuoto. Tuloksena säännöllisestä liikunnasta ja vähäkalorisesta ruokavaliosta on hoikka ja nuorekas keho.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.