Mitä on ylipaino

Miksi meistä tulee ylipainoisia? Vastaus on tavallisesti yksinkertainen. Syömme enemmän kuin kulutamme. Useimpien on paljon helpompaa hankkia muutama lisäkilo kuin hankkiutua niistä eroon.

Hoikkuus ei ole pelkästään kauneusihanne. Sillä on monia lääketieteellisiä etuja tai paremminkin: liikalihavuus voi olla syynä monenlaisiin sairauksiin. Oikeastaan tämä on pääsyy siihen miksi meidän tulisi pysytellä niin lähellä ihannepainoa kuin mahdollista.

Ylipaino on jatkuva rasitus ruumiillemme. 3-4 kilon ylipainosta ei vielä ole vaaraa terveydelle, sen sijaan vaatteet voivat ruveta tuntumaan ahtailta. Jos ylipainoa on kertynyt 5-10 kg yli ihannepainon, voidaan jo puhua ylipainosta ja 15-20 kg yli-paino on jo todellinen vaara terveydelle.

Uudet tutkimustulokset osoittavat kiistattomasti, että liikalihavuus on aina terveydelle vaaraksi. Vaaran aste riippuu siitä, mihin kohtaan vartaloamme liikakilot ovat asettuneet. Vyötärölle kerääntynyt rasvakudos voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin liikakilot pakaroissa tai reisissä. Tämä johtuu siitä, että vyötärölle muodostuva rasvakerros on koostunut aktiivisemmista soluista kuin kehon muut rasvakudokset. Ne tuottavat suuremman määrän rasvahappoja, jotka sitten joutuvat verenkiertoon ja muihin elimiin.

Lihavuus on myös psyykkinen painolasti. Se voi aiheuttaa suurta henkilökohtaista kärsimystä.

Elämäniloa ruoasta

Kaikki laihduttajat tietävät kyllä teoriassa, mitä heidän tulisi jättää pois ruokalistastaan ja että heidän tulisi pienentää annoksiaan. Laihduttaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulisi nähdä nälkää tai että kaikista pöydän herkuista tulisi kieltäytyä.

Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa uusi elämäntapa. On vain voitava luottaa siihen, että uusi elämäntapa ratkaisee sekä paino-ongelmat että parantaa rapistuneen kunnon. Hyvät ruokatottumukset ja säännölliset ruokailuajat saavat aikaan sen, että jääkaappisyömiset, pikaruoat ja makeiset eivät tunnu houkuttelevilta. Mikäli olet tottunut nautiskelija, vaihda järjestelmällisesti rasvainen, kaloripitoinen ruoka tuoreisiin vihanneksiin, vähärasvaiseen lihaan ja kalaan, juureksiin ja hedelmiin. Niistä saa ravintoa ja ne tekevät kylläiseksi ja mikä tärkeintä, ne eivät sisällä turhia kaloreita! Kun syöt oikein saat elämäniloa, ja olemalla sovussa itsesi ja vartalosi kanssa pystyt myös helpommin pitämään kilot kurissa!

Erilaisia ruokailutottumuksia

On olemassa ketjusyöjiä, lohdutussyöjiä, pikasyöjiä, pyhäsyöjiä ja tiedostamattomia syöjiä. On myös olemassa ”kiihkosyöjiä” jotka pistävät vatsaansa valtavat määrät ruokaa pikavauhtia oksentaakseen samantien pois ja vastaavasti ”ruoastakieltäytyjiä” eli Anorexia Nervosaa sairastavia henkilöitä, jotka kieltäytyi ruoasta kokonaan.

Kuuluvatko lihavat ihmisetkin sitten johonkin erilliseen ryhmään? Se voi tietenkin olla mahdollista, mutta useimmiten he kuitenkin syövät kuten normaalipainoiset. Sen sijaan heillä on vääränlaiset ruoka-aikatottumukset. He eivät useinkaan syö aamiaista ja syövät hyvin pienen lounaan. Sen sijaan heidän elämäntapoihinsa kuuluvat runsaat päivälliset ja myöhiäiset ilta-ateriat. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että lihavat ihmiset syövät nopeasti, jolloin he eivät ehdi tuntea kylläisyyden tunnetta ennen kuin ovat syöneet liian paljon.

Tutkijat etsivät tieteellistä vastausta siihen, miksi tietyt ihmiset, vaikka syövätkin terveellisesti ja säännöllisesti, siitä huolimatta tulevat ylipainoisiksi. Uuden teorian mukaan henkilöillä, joilla on taipumusta ylipainoisuuteen, olisi heikentynyt kyky polttaa ylimääräinen energia. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten ns. ruskeata rasvasolukkoa tulisi aktivoida, jotta energian palamisen nopeutuisi.

Ihannepaino – terveyspaino

Mikä on ihannepaino? Tähän kysymykseen ei ole mahdollista saada tarkkaa vastausta. Teoriassa se on paino, joka terveydellisistä syistä tulisi saavuttaa ja jossa tulisi pysyä.

Vanha nyrkkisääntö, jota edelleenkin noudatetaan, määrittelee ihannepainoksi luvun, joka saadaan kun pituudesta vähennetään luku 100. Täysikasvuinen mies, jonka pituus on 170cm tulisi täten pysytellä 70 kilon tietämissä, naisen hieman kevyempänä.

Kansainvälinen yleisesti käytetty painonmääritystapa on ns. ”body mass index” eli BMI. Indeksi on 25. Ihannepaino saadaan, kun pituuden neliö kerrotaan luvulla 25. Jos on 170cm pitkä, lasketaan ensin 1,7 x 1,7 = 2,89 ja sitten 2,89 x 25 ja saadaan tietää, että ihannepaino on 72kg.

Alle 20-vuotiaille lapsille ja nuorille ei ole olemassa ihannepainotaulukoita, koska tämän ikäisillä on vaikea päättää mikä on varsinaista ylipainoa. Kuitenkin yhä useammat lapset ja nuoret ovat nykyään ylipainoisia, mikä voi johtaa vaaralliseen aikuisiän liikalihavuuteen.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.